Oro för tävlan om minskade sjuktal

Att landstingen ska få extra pengar om de lyckas minska sjuktalen skapar oro för ett bonustänkande hos läkarna.
- Man kan kalla det ackord, det kan vara bonus, någon form av tävlingsmästerskap, varnar Ulf Björk som är försäkrings- och rehabiliteringshandläggare på IF/Metall i Umeå.

Regeringens och Landstingsförbundets överenskommelse är värd en miljard, fördelat på en fast del om 250 miljoner kronor som fördelas till respektive landsting utifrån antal invånare. Tre gånger så mycket, det vill säga 750 miljoner kronor skall fördelas utifrån hur mycket sjukskrivningarna minskar.

Det här oroar bland annat Ulf Björk som är försäkrings- och rehabiliteringshandläggare på IF/Metall i Umeå.

- Risken är uppenbar då att man kan komma i det dilemmat att man ser då att om vi kan minska sjukskrivningarna totalt sett inom landstinget blir det mer pengar som kan komma in i landstingsbudgeten. Man kan kalla det ackord, det kan vara bonus, någon form av tävlingsmästerskap som utspelar sig, om det vill sig olyckligt, varnar Ulf Björk.

Överenskommelsen mellan regeringen och landstingen gäller tre år. Förutsättningen för att några pengar alls betalas ut, är att varje landsting kommer överens med Försäkringskassan om hur man ska arbeta för att minska sjukskrivningarna.

Leif Westerlind är ämnessakkunnig på socialdepartementet och har varit med och utarbetat den här överenskommelsen. Han säger att läkare knappast kommer att låta bli att sjukskriva sina patienter för att tjäna pengar åt sitt landsting.

- Jag har väldigt svårt att tro att det skulle få den effekten. De pengar som det är fråga om de går direkt till landstinget och inte till vare sig läkaren eller läkarens mottagning.

Men Ulf Björk har sin uppfattning klar.

- Det är vad de tror. Det finns andra förslag som skulle gagna kampen mot ohälsan mycket bättre, säger han.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".