Besked från försäkringskassan dröjer

Sena och felaktiga uppgifter kan bidra till att besked från försäkringskassan dröjer. Det var i slutet på oktober som John Ingvar Viktorsson i Lycksele sjukskrevs på halvtid på grund av utslitna knän. Han vet fortfarande inte om han får sjukpenning, och det dröjde ända till december innan försäkringskassan ens frågade om inkomsten.

- De uppgifter jag har fått fram de bygger på att han inte lämnat in en inkomstuppgift som ska vara underlag för att kunna ta ställning till vilken sjukpenninggrundande inkomst han har, säger Anders Boman, biträdande länsdirektör på försäkringskassan.

Enligt John Ingvar själv har han inte ändrat sina inkomster, och det var först strax före jul som försäkringskassan hörde av sig. Men fortfarande har han inte fått något besked om han ska få sjukpenning eller inte.

Enligt försäkringskassan ska man få besked inom tre dagar om man får sjukpenning eller inte.

För två år sedan gick John Ingvar sjukskriven på heltid för sina dåliga knän och ville få en rehabilteringsutredning, men någon sådan fick han inte och enligt Anders Boman berodde det på att hans dåvarande arbetsgivare Skanska inte kunde omplacera honom. Då bedömde försäkringskassan att borde kunna ta ett annat lättare arbete istället, bland annat med motiveringen att han kunde delta i sällskapsdans och jaga. Uppgifter som en anonym angivare lämnat och som John Ingvar själv bekräftat, säger Anders Boman.

- Det bygger på hans egen uppgift om att han kan delta i sällskapsdans och är i skogen och deltar i fågeljakt.

Svaret gör John Ingvar Viktorsson upprörd.

- Det är ren ärekränkning.

Uppgifterna i försäkringskassan är fel, något han försökt få rättat till.

- Det gjorde jag direkt jag fick brevet. Då jag fick den där skrivelsen med utredningen där det stod det där citatet, att jag går obehindrat i skog och mark och dansar. Jag ringde upp henne samma dag, för det där det stämmer inte. Jag klagade på det där, och sa åt henne ”vad har du skrivit, för det det där stämmer inte”. ”Ja det har ingen betydelse”, sa handläggaren på försäkringskassan här i Lycksele. Det gick inte att rätta till över huvud taget, berättar John Ingvar Viktorsson.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".