Småbåtshamn prövas i Miljödomstolen

Miljödomstolen var igår och tittade på en fastighet på Boviksön norr om Skellefteå där ägaren vill anlägga en småbåtshamn. Håkan Nordlund har tidigare styckat av fritidshustomter på fastigheten och vill nu kunna erbjuda en båtplats nära tomterna till köparna.

Ingen myndighet har haft något att invända till småbåtshamnen visar yttranden till miljödomstolen. Dom menar att det blir positivt att båtarna hamnar på ett och samma ställe. Skulle frågan släppas fritt till nya fritidshusägarna finns risken att det skulle bli båtar lite här och där menar myndigheterna.

Boende som kommer att bli grannar, om småbåtshamnen byggs, menar däremot att den skulle störa miljön:

- idag är det lugnt här men med båttrafik kommer buller och utsläpp på vår strand säger Karin Lundmark till P4 västerbotten.

Som småbåtshamnen ser ut på ritbordet idag blir det att muddra ett område som är 50 gånger 55 meter. Dessutom behövs en kanal för att nå in till hamnen. Den kanalen skulle bli 180 meter lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".