Restidsprojektet fördyrar också

Länstrafikens restidsprojekt, som ska minska kostnaderna för skolskjutsar, har gjort att kostnader för skolbarnsomsorgen har ökat i Vilhelmina.

Restidsprojektet är ett försök att använda Länstrafikens bussar på ett effektivare sätt och tanken är att färre bussar ska skjutsa fler passagerare, men för att det ska kunna genomföras måste skoltiderna anpassas så att inte alla elever börjar samtidigt överallt. Så nu börjar eleverna i Åsele och Dorotea klockan åtta och eleverna i Vilhelmina börjar klockan nio i skolan.

När vilhelminaeleverna nu börjar senare i skolan behöver fler barn också tillsyn innan skolan. Skolpolitikerna har räknat ut att det här blir 100.000 kronor dyrare på ett år.

Totalt sett sparar Åsele, Vilhelmina och Dorotea ungefär 900.000 kronor på förändringarn. Men den största delen av besparingen kommer landstinget till godo eftersom det är just på de linjer som landstinget ansvar för trafiken som besparingarna sker.

I Vilhelmina har det också kommit så många klagomål på de förändrade skoltiderna att skolpolitikerna nu föreslår en utvärdering av restidsprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".