Sorseles kommunchef fick lämna jobbet

Kommunchefen i Sorsele Bo Wallin har fått lämna sitt jobb. Han har kontrakt till 1 september 2007 men lämnade jobbet i måndags. Omorganisation är en del av förklaringen.

Kommunalrådet i Sorsele Sonja Näsström, socialdemokrat, säger att det råder politisk enighet om att kommunchefen ska gå.

- Det var vi eniga att vi var tvungna att göra.

Men du vill inte berätta konkret vad det handlar om?

- Nej, det är faktiskt svårt att uttala sig om. Det är lite kritik här och lite kritik där. Sammantaget, hela den bilden, gör att vi kom fram till det här beslutet, säger Sonja Näsström, kommunalråd i Sorsele.

Sorsele kommun har haft en konsult som gått igenom organisationen. Den utredningen förselår att 8 tjänster ska bort. Utredningen pekar på en del brister som Bo Wallin haft säger Sonja Näsström utan att gå in på vilka. Men inga oegentligheter, säger hon.

I måndags kallades Bo Wallin till ett möte tillsammans med sitt fack, med var också Sonja Näsström, Roland Wermelin och en advokat. Där kom man fram till att Bo Wallin skulle sluta.

Bo Wallin var tidgare omsorgschef i Sorsele, 1 sept 2001 blev han kommunchef och kontraktet gällde till 1 september 2007. Det kontraktet bryts nu och i ersättning får Bo Wallin 24 månadslöner och har lämnat sitt jobb. Sorsele kommun står nu utan kommunchef.

- Vi vill ju naturligtvis ha en chef som är på topp i alla lägen, duktig i alla frågor, lätt att samarbeta med. Det är sådana krav vi kommer att ha på en chef, säger Sonja Näsström, socialdemokratiskt kommunalråd.

Och den chef ni har haft, har inte han kunnat leva upp till det?

- Det har han visst gjort i många frågor.

Vi har sökt Bo Wallin för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Reporter Agneta Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".