Inget rekordår för Skellefteå hamn - och det är Lorentz fel

Det gick bra ekonomiskt men något rekordår blev det inte för Skellefteå hamn år 2005. Det trots att 11 båtar mer än fjolåret löpte till i hamnen.

En anledning till att det inte blev ett rekordår efter år av investeringar var Lorentz. Det är hamnkranen som är döpt efter vår landshövding och köptes in för några år sen, men kostar i amorteringar för Skellefteå hamn.

Dessutom har kajen rustats och stärkts för att klara ökade mängder som ska lastas och lossas. Totalt har det investerats för över 120 miljoner kronor på hamnområdet sen millenieskiftet.

Så hamnchefen Göran Hillberg är nöjd med resultatet, även om det inte blev ett nytt 2003 som var rekordår:

- Det var ju bättre än fjolåret och det var ett plussresultat säger Göran Hillberg till P4 västerbotten.

Det är de sågade trävarorna som står för största delen av vad som lossas och lastas på den allmänna kajen. Så blev det mer av den varan och att kontainertrafiken ökar så kommer kanske ett nytt rekordår. Hamnchefen siktar högt och tror på 2006 som ett år för nya rekordsiffror:

- Det troligt att det blir året som vi är inne i nu säger Hillberg.

Årets resultat för Skellefteå hamn blev drygt 21 miljoner kronor.

Reporter Åza Meijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".