Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mamma nekas visum till begravning

Mamman till den pojke från Kåge som knivmördades i Högsby i november nekas visum för begrava sin son. Nu vill hennes juridiska ombud att Migrationsverket omprövar beslutet.

Mamman till den unga pojken, som är född i Afghanistan och kvinmördades i Högsby i november, har sökt visum till Sverige. Hon vill komma hit för att delta i rättegången och vara med på begravningen av sonen. Migrationsverket har avslagit hennes ansökan. Det är uppenbart att mamman kommer till Sverige för att söka uppehållstillstånd menar man på Migrationsverket.

Anette Grafen Silander är chef på tillståndsenheten och hon säger:

-Syftet med hennes vistelse i Sverige var väldigt oklart skrivet i ansökan, därför avslog vi den.

Så ni tror inte på att hon bara skulle vilja komma hit för att besöka sin sons begravning?

-Nej. Mot bakgrund av den erfarenhet vi har av personer i samma situation så kan man väl säga att det är så, ja, säger Anette Grafen Silander.

Det var över en månad sen som mamman ansökte om att få visum vid Svenska ambassaden i Teheran berättar hennes juridiska ombud Eva Haddadis. Mamman har också skrivit ett brev på engelska som är daterat den 26 november. Det brevet har hon skickat till ambassaden. Där skrev hon att det står i tidningar om hennes son och att hon vill att polisen väntar med begravningen tills hon kommer.

Mamman har även en önskan om att sonen ska begravas i Stockholm, i Nacka. Där är flera afghaner begravda sedan tidigare. Anledningen till att mamman inte vill ta kroppen till Iran kan vara att dom inte är hemma där heller. Och till Afghanistan kan de inte åka.

Eva Haddadis har nu skickat ett brev till Migrationsverket om begär att de ska göra en omprövning av beslutet.

En omprövning brukar ta en till två veckor och det är snabbare än att komma in med en ny ansökan om visum.

Eva Haddadis berättar nu att mamman kommer att bli väldigt ledsen om hon inte får ta ett sista förväl av sin son:

-Tänk dig om svenskar som var med om att anhöriga dog i tsunamin i Thailand inte fick åka tillbaka. Vilket liv det skulle ha blivit i sådana fall, säger Eva Haddadis till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".