Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hamnarbetare i strejk för jobben

Fyrtiotusen hamnarbetare runt om i Europa strejkar idag mot EU:s nya hamndirektiv. I länet har det strejkats i Holmsund och Skelleftehamn. Svenska hamnarbetareförbundet säger att det nya direktivet hotar jobben om konkurrensutsättning ska tillåtas.

Det hamnarbetarna strejkar mot är ett förslag från EU-kommissionen att öka konkurrensen i hamnarna. Utgången i parlamentet, som debatterar ärendet under tisdagen på sessionen i Strasbourg och röstar om det på onsdag, är oviss.

Förslaget från kommissionen går i korthet ut på att på olika vägar öka konkurrensen i hamnarna. Det ska ske genom att öppna för fler leverantörer av hamntjänster, genom att tillåta så kallad egenhantering vilket innebär att besättningarna på båtarna kan få utföra den lastning och lossning som hamnarbetarna nu gör. Det gäller också konkurrens om lotstjänster.

- I slutändan, om det går igenom, så innebär det troligtvis att vi kan tappa våra jobb här nere, säger Kent Selstedt, ordförande för hamnarbetarna i Holmsund till P4 Västerbotten.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar är upprörda över protestaktion. Organisationen menar att strejken är renodlat politisk eftersom den handlar om pågående lagstiftning inom EU.

Den svenska regeringen har varit i huvudsak negativ till förslaget. Mot det senaste på grund av att det är ungefär samma förslag som röstades ned för bara något år sedan och att ingen konsekvensanalys har gjorts. Regeringen anser att förslaget i stället för konkurrens inom hamnar borde riktas om till konkurrens mellan hamnar.

Förutom strejken i hamnar runt om i Europa finns också en grupp hamnarbete på plats i Strasbourg, där Europaparlamentet sammanträder. Kent Selstedt hoppas att beslutsfattarna ska lyssna på protesterna.

- Jag hoppas ju det. Vi gör ju allt i vår makt för att påverka dem så att vi får ett nej för det här direktivet, säger Kent Selstedt, ordförande för hamnarbetarna i Holmsund till P4 Västerbotten

Reportrar Lennart Odhström
Lars Larsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".