Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ont om tid för Botniabanan AB

Nu får Banverket skjuta på planerna för Botniabanan igen. Miljöverdomstolen vill ha kompletterande utredningar om de föreslagna kompensationåtgärderna för fågellivet i Umeälvens delta. Nu börjar det bli ont om tid, konstaterar Lennart Westberg, vd på Botniabanan AB och hoppas på en dom med klartecken innan sommaren.

- Hela vår tidsplanering som vi har pratat om är byggt på att vi skulle haft laga kraft på järnvägsplanerna och miljödomar redan förra sommaren, säger Lennart Westberg.

Nu lär det ta några månader till innan en dom kommer. Bakgrunden till att Miljöverdomstolen vill ha fler alternativ till de redan föreslagna områdena vid Änget. Orsaken är att Luftfartstyrelsen är oroade över att Ängets areal utökats från 30 hektar 90. Och eftersom Änget ligger en kilometer från flygplatsen är Luftfartsverket orolig över att flygsäkerheten skulle kunna äventyras om området blir för populärt bland fåglarna. Miljööverdomstolen vill därför att Banverket kan visa på alternativ till Änget.

Marie Berglund är miljöchef på Botniabanan och säger att det finns områden som skulle kunna fungera som rastplatser för fåglarna om Änget skulle visa sig inte fungera. Och hon nämner Röbäckslätten norr om E4 an. Södra Degernässlätten och Storavan i Stöcke.

Lennart Westberg hoppas och tror att man ska lämna in förslag och lösningar som tillfredsställer Miljööverdomstolen så att de kan ge klartecken innan sommaren, för nu börjar det bli ont om tid.

- Det blir definitivt kritiskt när vi börjar hamna in på försommaren om vi då inte har möjlighet att börja på bygget, säger Lennart Westberg, vd för Botniabanan AB.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".