Kritik mot nya jaktregler för fjällen

Stora förändringar väntar om regeringen tar till sig det nya förslag för skötseln av jakten och fisket i fjällområdena, som idag överlämnades till Jordbruksministern.

Idag presenterades den statliga jakt- och fiskeutredningen. Där föreslås bland annat att förvaltningen av jakten i fjällområdena ska flyttas från länsstyrelserna till 10 nybildade samrådsgrupper.

Ensamutredaren Sören Ekström har sett som sin uppgift att hitta lösningar som så många som möjligt kan acceptera. Hans förslag ger mer makt åt samebyarna.

Reaktionerna på förslaget är blandade.

Åke Sandström, ordförande i Jägareförbundet i Västerbotten och Åke Granström, verksamhetschef för Jägareförbundet i Västerbotten, är kritiska till förslaget. Enligt dem innebär det mer administration, och större makt till de renskötande samerna.

Hilding Andersson bor i Tjärnberg utanför Arjeplog, är jaktledare och same utanför samebyn. Han säger att om den nya förvaltningen sköts med sunt förnuft kan det vara bra, men det krävs att alla är sams om tagen.

Torkel Stinnerbom är samebymedlem och jaktansvarig i Vilhelmina Norra sameby. Han tror att det blir bra med lokala beslut. Om risken för konflikt säger han att de ska ju leva och bo här, man kan inte göra sig ovän med allihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".