Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Starka reaktioner på förslaget om jakt och fiske i fjällen

Publicerat onsdag 18 januari 2006 kl 18.03

Jakt- och fiskeutredningen blev ett kompromissförslag där samebyarna fått en starkare ställning.
Så kan man sammanfatta kommentarerna till utredningen som kom igår.

Jakt- och fiskeutredningen skulle klarlägga vem som egentligen har rätt att jaga och fiska i fjällen och inlandet.

Förslaget har väckt starka reaktioner hos jägare.
Per-Alrik From, ordförande i Tärna Jaktvårdskrets, kan inte tänka sig att samebymedlemmar ska bestämma över resten av fjällbefolkningen. Det är orimligt att en liten minoritet ska bestämma över tusentals andra fjällbor, enligt From.

Men utredaren Sören Ekström menar att antalet personer inte har betydelse när det gäller urbefolkningar. Samebymedlemmarna äger halva jakträtten ovavsett hur få de är. Den andra halvan av jakten äger markägarna, som är både privatpersoner, bolag och staten. En kompromiss som enligt utredaren kan fungera utan att ändra grundlagarna.

Sametinget ,som representerar alla samer, anser i princip att samerna ensamma äger hela jakträtten men är oense om det är renägarna eller alla samer som ska ha jakträtt.
Samebyarnas representanter är ändå rätt nöjda med att utredningen i vart fall ger halva rätten till renägarna. Men olika sameintressen kommer att fortsätta strida för samisk ensamrätt.

Jägarförbundet har via sin representant Bo Thoresson under utredningen gång gått med på att samebyarna får halva jakten, men missnöjet bland privata markägare har fått förbundets ordförande Owe Wiktorin att välja sida för markägarintressena.

I ett gemensamt yttrande från skogsindustrierna och LRF hävdas att en samebymedlem visserligen har rätt att jaga, men han/hon får inte upplåta jakträtten åt någon annan.
Och det är just där många fjällbors oro ligger, att samebyarna inte kommer att vilja upplåta jakt till den stora gruppen husbehovs- och fritidsjägare som saknar jakträtt. Per-Alrik From hoppas på en massiv folklig protest.

Inte bara organisationer utan gräsrötter måste lämna in remissvar, säger Per-Alrik From.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".