Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Större budget när Carema tar över

Ett av landets största privata vårdbolag, Carema primärvård tar över driften av Dragonens Hälsocentrum i Umeå. Vänsterpartiet protesterar, och ifrågasätter att det privata bolaget får 15 miljoner mer i driftsbudget än vad landstingets egen verksamhet har haft.

Det som tidigare hette Umeå vårdcentral är länets första vårdcentral som landstinget lägger ut på entreprenad. För de 77 anställda så blir det nu att överväga om man vill gå över till Carema eller vara kvar i landstinget, avtalet gäller i ett år. Driftsavtalet gäller i fem år, med möjlighet till förlängning.

Från den borgeliga oppositionen i landstinget - som länge propagerat för privata alternativ inom vården - så är man positiva till avtalet med Carema.

- Det finns ett intresse, men man måste också få kunskap om hur man ska jobba med det så jag tycker att det här är en öppning att locka personalen att fundera kan vi jobba på ett annat sätt och ge dem nya utmaningar på så sätt, säger Maria Lundqvist-Brömster, folkpartistiskt oppositionsråd.

Socialdemokratiska landstingsrådet Levi Bergström hoppas att patienterna snabbare ska få tillgång till vård.

- Vad vi har krävt är alltså att det är likadan vård som vi har i dag, dock ska vi ha en ännu bättre tillgänglighet.

Vänsterpartiet var det enda partiet som var emot privatiseringen. Partiet vänder sig också emot att det privata bolaget nu får 15 miljoner mer att driva vårdcentralen för, än vad landstinget haft.

- Det är klart att har den egna verksamheten fått 15 miljoner till, ja självklart skulle man kunnat haft fler anställda, man har kunnat ta in vikarier och så vidare, men det har man ju inte fått, säger Lennart Arvidsson, vänsterpartiets gruppledare i Västerbottens läns landsting.

De anställda erbjuds alltså att gå över till entreprenören. Landstinget är beredda att ge den nuvarande personalen på vårdcentralen tjänstledighet under ett år för att gå över till Carema. Hur Carema ställer sig till tjänstledigheterna kommer att avgöras inom kort.

Tidigast 1 juni i år tar Carema över driften.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".