Byabonus ska fylla tomma hus

En flytt till en by i Vindeln belönas av kommunen. Nu återinför Vindelns kommun bidraget på 3000 kronor per till byaföreningarna för varje nyinflyttat hushåll. Förra gången gav byabonusen kommunen 1,8 miljoner i ökat statsbidrag.

Pengarna ska ses som en morot till byaföreningar att jobba för att få tomma hus runt om i kommunen att bli bebodda.

Bidraget fanns 2003 och efter det året fanns 24 nyinflyttade hushåll i byarna, och 45 personer gav Vindelns kommun en ökning av statsbidraget med 1,8 miljoner kronor.

Helena Sandström på Vindeln utveckling som sköter projektet Vindeln visar sig, hoppas att bidraget ska ge lika bra utfall som för två år sedan.

- Det är byaföreningen som får pengarna, men det här ska ju ge hela byn, alla som bor i byn, någonting positivt. En del har renoverat byastugor, de har marknadsfört sina byar. Det finns så mycket aktiva byar, men det finns även de som skulle behöva en extra peppning, säger Helena Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".