Vart gick landsbygdspengarna?

Landsbygdsutveckling är viktigt, tycker EU som satsat totalt 61 miljoner av de 134 som gått till tre ramprogram i länet som sysslat med just landsbygdsutveckling. Vart pengarna gick diskuterades på ett seminarium i Lycksele igår.

Det handlar om SIKU, Små inlandskommuner i utveckling, SLUP, Skellefteå lokala utvecklingsprogram och Stad och Land som är Umeåregionens utvecklingsprogram. Av de 134 miljonerna kommer 61 miljoner från EU:s strukturfonder, resten är svenska pengar.

- Väl investerade pengar, men det gäller att se helheten, anser Mona-Lisa Norrman från den politiska lobbyinsatsen Europaforum Norra Sverige.

- Det är ett komplement till satsningar på infrastruktur och företagsstöd, säger Mona-Lisa Norrman.

Lena Carneland berättar om byastugan i Hjoggsjö utanför Vännäs som med hjälp av projektpengar utvecklats till mycket mer än en mötesplats för byn med till exempel ett beredningskök för företagare och lägergårdsverksamhet samt framtidsvisioner om ett decentraliserat äldreboende.

- Det stöd som man fick ekonomiskt via Stad och land gjorde att man kunde iordningsställa den här byggnaden. Med byggnaden som grund så har man också hittat alla de andra utvecklingsmöjligheterna som gör att bygden lever och den lever på ett mycket mer aktivt och kraftfullt sätt än vad den gjorde innan huset fanns, säger Lena Carneland.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".