Brand i mast slog ut tv-sändningar

Det har brunnit i radio- och tv-masten i Knaften utanför Lycksele. Branden har släckt TVs digitala sändningar och de analoga sändningarna för TV4 och SVT2. En mobil mast ska monteras, men det är osäkert när sändningarna kan komma igång.

Det var i toppen på masten som det brann med öppen låga. Folk som såg branden ringde och larmade. Men när räddningstjänsten kom till platsen hade det brunnit ut. Det var nog tur det, konstaterar räddningsledaren Gunnar Jonsson som skulle fått svårt att nå upp och släcka en brand i den höga masten.

Teracom, som äger och driver masterna, meddelar att det för närvarande inte går att se några digitala sändningar via Knaftenmasten. Det går inte heller att se de analoga sändningarna för TV4 eller SVT2.

Knaftenmasten är en av Teracoms större master, och dess sändningar täcker området innanför Burträsk, Hällnäs, Åsele och uppåt Storuman.

Det har brunnit i radio- och tv-masten i Knaften utanför Lycksele. Och det har slagit ut de digitala sändningarna. Det går inte heller att se de analoga sändningarna för TV4 eller SVT2.

- Maximal otur, säger Teracoms informationschef Lennart Ivarsson.

Det här var nämligen inte första gången det brann i masten - men Teracom tror inte att det finns något samband mellan bränderna. Det har inte brunnit på samma ställe på masten.

Det är en mobil extramast på väg upp till Lycksele, men Ivarsson vet inte om de hinner få igång sändningarna söndag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".