Hygien stoppa fläskbakterien

Fläskbakterien Yersinia smittar 800 personer om året i Sverige. Det är lika många som får salmonella.

Varje år smittas 800 personer i Sverige av en bakterie som kan finnas i fläskkött - yersinia. Det är lika många som smittas varje år av salmonella här i Sverige. Men yersinia är en betydligt mer okänd bakterie.

Den som drabbas får fruktansvärt ont i magen och kan drabbas av led-besvär som liknar reumatism.

För att undvika yersinia är det viktigt med hygienen, skärbrädan och kniven bör rengöras lika noggrant efter matlagning med fläskkött som med kyckling.

Hygienen vid slakten är avgörande. Men enligt Åke Rutegård, vd för Kött- och Charkföretagen går det inte att garantera att köttet är HELT fritt från bakterier som yersinia. Därför bör man tillaga köttet väl och inte äta rått kött om man vill känna sig helt säker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".