Västerbotten och Norrland blir Mål 2

Norrland mister stödområdesklassen Mål 1 och blir Mål 2. Det kommer att betyda mycket för näringslivet i norra Sverige, tror Företagarna i Västerbotten.

Det blir betydligt mindre EU-pengar till norra Sverige från och med nästa år, eftersom området då förlorar sin status som Mål 1-område.

Det här är inte bra för det privata näringslivet i regionen, säger Torbjörn Halvardsson, regionchef hos organisationen Företagarna i Västerbotten.

Mål 1-pengarna från EU:s strukturfonder har tillsammans med svenska pengar från Länsstyrelser, landsting och kommuner använts för att utveckla norra Sverige i olika projekt.

När nu norra Sverige från år 2007 inte längre räknas som ett Mål 1-område kan man mycket preliminärt räkna med att EU-medlen blir ungefär 30 procent lägre. Det har Europa-kontoret för Norr- och Västerbotten räknat ut.

De fyra norrlandslänen har genom den politiska lobbyinsatsen Europaforum jobbat hårt för att övertyga övriga EU att förutsättningarna i vår glest befolkade region skulle kvalificera oss för Mål 1-pengar även i fortsättningen. Men så blev det alltså inte.

Hur det här kommer att påverka är oklart men mycket hänger på vad våra svenska politiker bestämmer. Det säger Mona-Lisa Norrman från Europaforum:

-Turismen tillhör t.ex. inte Mål 2 idag, men det kan svenska myndigheter själva bestämma. Om de vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".