Osannolikt med två TV-mastbränder.

Skadorna efter branden i Lyckselemasten är stora. Det är bara ett halvår sedan det brann TV- masten förra gången och att det brinner i samma mast två gånger är närmast en osannolik händelse.

Lennart Ivarsson, informationschef på Teracom, säger att det är ovanligt med bränder i sändarstationer över huvud taget, men tyvärr har det hänt två gånger inom ett år i Lycksele.

Det har blivit ganska stora skador längst upp, vid toppspiran, och därifrån sändes SVT2, TV 4 och de digitala TV-kanalerna. SVT 1 och radiokanalerna sänds från en plats längre ned på masten och berördes inte.
Räddningstjänsten från Lycksele kunde bara titta på medan branden på 300 meters höjd slocknade av sig själv. Gunnar Jonsson som var brandbefäl berättar att rökpelaren från Knaftenmasten gick att se ända från stan. Det såg ut som en jättecigarett, berättar Gunnar Jonsson.

Förra gången tog det 3 månader innan masten var lagad och många inlandsbor hade sämre TV-bild hela sommaren. Teracom vet inget om hur lång tid reparationerna kan ta den här gången. Masten är nedisad och vi kan inte skicka upp folk innan det är säkert att vistas där, säger Lennart Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".