Ryska förband övar i länet

I dag besökte försvarsministern, Leni Björklund, Tåme skjutfält utanför Byske där den kritiserade rysk-svenska militärövningen Snöflingan just nu genomförs.

Övningen har kritiserats för att det ryska förband som nu är i Sverige var ett av de förband som opererat i Tjetjenien och där anklagats för krigsförbrytelser.

- Jag vet inte vilka som finns i de förband som Ryssland har sänt hit, säger försvarsminister Leni Björklund. Jag förutsätter att försvarsmakten som är värdar för besöket har kontrollerat och vet vilka som är gäster, säger hon.

Men i stället för själva övningen så hamnade fokus på Boris Podoprigora, en före detta militär som 2002 var en av dom högsta befälhavarna i Tjetjenien. Han följde övningen med stort intresse och sa att han inte längre är militär och att han inte kommit till Sverige för att diskutera krigsförbrytelser i Tjetjenien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".