Militärövningen Snöflingan fall för KU

Den svensk-ryska militärövningen Snöflingan som nu pågår i norra Sverige blir ett fall för konstitutionsutskottet (KU).

Riksdagsman Allan Widman (fp) vill att utskottet granskar regeringens agerande när en enhet ur det kritiserade ryska militärförbandet 138:e motorbrigaden fick tillstånd att komma till Sverige, skriver Sydsvenskans nätupplaga. -Jag har fått uppfattningen att försvarsministern hänvisat till försvarsmakten när det gäller beslutet. Jag tycker det är viktigt att klarlägga vem som gett tillståndet, och omständigheterna kring det, säger Allan Widman till TT.

Det är regeringens uppgift att fatta beslut om främmande trupp på svensk mark, och därmed är det också regeringen som bär ansvaret för vilka förband som kommer hit, anser Widman.

Den ryska 138:e motorbrigaden har anklagats för krigsförbrytelser i Tjetjenien. Svenska Helsingforskommittén och den danska stödkommittén för Tjetjenien har kritiserat Sverige för att en enhet ur brigaden får öva på svensk mark.

Försvarsminister Leni Björklund besökte övningen i tisdags tillsammans med ryska diplomater och militärer. En av dem var Boris Podoprigoda, vice befälhavare för de ryska trupperna i Tjetjenien under 2002.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".