Provisorisk mast ska byggas i Knaften

Teracom har beslutat att bygga en ny provisorisk mast efter branden i Knaften utanför Lycksele. Den nya masten, som beräknas vara i drift inom två veckor, kommer att placeras ett par hundra meter från den ordinarie sändarstationen som blev utslagen av en brand på söndagsförmiddagen.

Redan på söndagen fraktades två mobila master till Knaften. Dagen efter kunde SVT2 och TV4 sändas ut från den tillfälliga sändningsplatsen, och på tisdagen kom även digital-tv igång.

Men resultatet är klent. Även inne i Lycksele har många dålig bild och många av de som skaffat digital-tv kan inte få in någon bild alls.

Därför har man nu beslutat att bygga en ny mast som ska ersätta de nuvarande mobila masterna tills den ordinarie sändningsplatsen är återställd.

Teracom kan i dagsläget inte ens skicka upp tekniker i den brandskadade masten. Det är för farligt eftersom masten delvis är täckt av is och det finns stor risk för nedfallande föremål som skadats vid branden. Teknikerna måste arbeta på över 300 meters höjd och Teracom räknar med att det kommer att ta lång tid att reparera den ordinarie masten i Lycksele. Orsaken till söndagens brand är inte klarlagd och det kommer att ta tid innan den ordinarie tv-masten är lagad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".