Ammarnäsbor med nio mil till butik

Sedan i somras har Ammarnäsborna mer eller mindre varit utan butik. Problemen har varit stora för de boende i Ammarnäs då den närmaste affären finns i Sorsele - nio mil bort.

Sedan i somras har butiken i Ammarnäs fungerat illa. Förra måndagen var det definitivt stopp, när bolaget som drev butiken gick i konkurs.

Wärdshuset har kunnat ta beställningar på färskvaror som till exempel mjölk två gånger i veckan. Annars har byborna fått samåka eller ta beställningar av varandra då de åkt in till Sorsele - nio mil enkel väg från Ammarnäs.

Att det inte funnits en matbutik i byn har inte bara påverkat de som bor där. Även turismen har fått känna av det. Bodil Wollam, som är ägare av Ammarnäs Wärdshus, säger att de tappat, bland annat på jul- och nyårshelgerna.

- En barnfamilj kan ju inte åka upp hit och vara en vecka, för man kan inte ha med sig så mycket mat. Man rymmer inte det i små kylskåp och så, säger Bodil Wollam.

Reporter Erika Åberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".