Alla överens om att vilhelminapolitikernas löner ska höjas

Alla utom en förtroendevald bör få höjd ersättning av kommunen. Oppositionen tycker fullmäktiges socialdemokratiska ordförande fått nog tidigare. Utredningen om höjda ersättningar kommer i en förtroendemannautredning.

Politikerna i Vilhelmina föreslås få sina arvoden rejält höjda nästa mandatperiod. Förslaget om ökade arvoden finns i en förtroendemannautredning som redan kommunstyrelsen sagt ja till.

En av de politiker som får mer pengar är socialdemokraten K-G Abrahamsson (s). Han föreslås få dubbelt så mycket i arvode per år jämfört med vad han har idag: 40 000 kronor i stället för de närmare 20 000 kronor som kommer in på hans konto under året.

Oppositionen har reserverat sig mot förtroendemannautredningen på grund av vissa delar av den, bland annat för att KG Abrahamsson får så hög ersättning. Räknat i procent så blir det över 100 % mer i lön.

Centerpartiets Gunnar Hörnlund är vice ordförande i kommunstyrelsen och även han får högre ersättning om fullmäktige klubbar förtroendemannautredningen. Hörnlund har idag 26 467 i månaden. Han får 32 000 kronor, om han sitter kvar även nästa mandatperiod.

- Jag skäms inte för det. Det är så att jag var lärare innan jag hamnade här och ser vi på lönen så har läraren Hörnlund fått större löneökning än politikern Hörlund säger han till P4 Västerbotten.

Politikernas löner är knutna till basbeloppet som har stått stilla i många år. Det innebär att politikerna inte haft någon löneutveckling att tala om, så nu tycker politikerna att det är dags att höjda arvodena i Vilhelmina.

Kommunstyrelsens ordförande Åke Nilsson (s) väntas få 10% mer än han har idag. Det blir om allt går enligt förslaget en ny årslön på 480 000 per år.

För de anställda i kommunen blev löneutvecklingen vid senaste mätningen inte mer än 2,3 %. Trots det så tycker inte fackets ordförande i Vilhelmina Annika Wibrell, att det är fel att politikerna kommer att ta ett så stort lönekliv.

- Jag kan tycka att det kan ha delats upp och inte blivit så mycket på en gång, men de är värda pengarna, säger Annika Wibrell, ordförande sektion 11, Kommunal västerbotten.

Läs här om

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".