Finska sopor kan komma att brännas i Umeå

För att klara av att ta emot och bränna avfall som hushållsopor planerar Stormossens AB i Vasa att transportera soporna till Umeå och bränna dem vid Dåva Kraftvärmeverk.

Nya skärpta avfallsregler från och med årsskiftet är en av orsakerna. Och att man på finska sidan inte hunnit med att bygga ut kapaciteten för att ta emot och bränna avfall vid kraftverken. Det gör Sverige och Umeå intressant, säger Leif Åkers, vd Stormossens AB till P4 Västerbotten.

Lars O Johansson bränsleköpare vid Umeå energi säger att man har kontakt med Stormossen och att det är på finska sidan som man måste avgöra om Umeå är aktuellt.

Stormossens vd Leif Åkers säger att det tidigast om en månad kan avgöras om sopavfallet ska transporteras till Sverige eller inte.

Aktiebolaget Stormossen ägs av åtta kommuner och sköter ägarkommunernas avfallshantering.

I det åtta kommunerna, Vasa, Korsholm, Storkyro, Lillkyro, Maxmo, Vörå, Malax och Korsnäs, finns nästan 100 000 invånare och ca 6 000 företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".