Badfrågan kan avgöras av fullmäktige - eller folket

Låt kommunfullmäktige diskutera och avgöra var ett nytt badhus i Umeå ska ligga och vad det ska innehålla. Det tycker fem av de åtta partierna i Umeås fullmäktige. Centerns Sven-Olov Edvinsson kan även tänka sig en folkomröstning.

Anders Ågren förde fram förslaget att att badfrågan ska diskuteras i kommunfullmäktige och inte i planeringsutskottet. Han fick medhåll av vänsterpartiet, rättvisepartiet socialisterna, miljöpartiet och centern. Men centerpartiet kan också tänka sig en folkomröstning.

- Så gör man ju i vissa andra kommuner, använder folkomröstningen för att få råd inför beslutet, säger centerpartisten Sven-Olov Edvinssson.

Även rättvisepartiets Ingrid Eriksson kan tänka sig en folkomröstning.

- Folk är väldigt intresserade av den här frågan, säger hon, det finns mycket åsikter, så jag tror det vore en bra fråga att folkomrösta om.

Men kristdemokraten Anders Sellström tycker, liksom socialdemokraterna och folkpartiet, att bad-ärendet ska gå den vanliga vägen genom planeringsutskottet för att ta fram en detaljplan.

- Det är det mest demokratiska, för då får ju alla tycka till, säger han.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".