Vårdköerna 25% kortare

Efter tre månader av utökad vårdgaranti - max tre månaders väntan på specialistvård - har de väntande blivit 25% färre i Västerbottens län.

Den statliga vårdgarantin - max 90 dagar i väntan på behandling - har minskat västerbottningarnas köer med 25 %. Det hävdar Västerbottens läns landsting efter de tre första månaderna av utökad vårdgaranti. Någon uppgift om hur många patienter det betyder finns inte i landstingets pressmeddelande.

- De flesta klinikerna klarar garantin, enligt chefen för den specialiserade vården Ann-Christin Sundberg. De som fortfarande inte får specialistvård inom 90 dagar är patienter som behöver ortopedkirurgi, och liksom öron-, näsa, hals-, hand- och plastikkirurgi.

- Till årsskiftet 2006/2007 kommer vi att klara vårdgarantin.

Uppgifterna redovisas till en riksomfattande lägesbeskrivning som förbundet Sveriges kommuner och landsting gör. Många landsting har redovisat betydligt större förbättringar än Västerbottens läns landsting.

En fullständig rapport över läget i sjukvårdsköerna skall göras i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".