Älginventering möter hård kritik

Med stöd av älginventering larmar forskare om katatrofal älgbrist i Västerbottens fjällområden. Men Per Mikael Jonsson, älgjägare från Ammarnäs, tycker det är överdrivet och han är kritisk till inventeringsmetoden.

- Vansinnigt. De har de inventerat under den tid när älgarna har flyttat nere från fjället. Det fattar vilken människa som helst att älgarna farit. Otroligt att de kan dra sådana slutsatser, säger Jonsson.

Per Mikael Jonsson är medlem i Rans sameby och jagar älg i Ammarnäsområdet. Det är just där som älgforskaren Eric Andersson menar att läget är mest kritiskt, men Per Mikael Jonsson har en annan bild.

- I höstas sköt jag tre älgar men jag lämnade kvar flera älgar, säger Jonsson.

SLU forskaren Eric Andersson har i forskningsprojektet ÄlgiMittskandia inventerat älg på bägge sidor om svensk-norska gränsen.

Forskaren avfärdar kritiken som svammel. Det är märkta älgar som räknats, och de vet man har stannat kvar i områdena som undersökts.

Enligt hans undersökning finns det i kust- och inlandsområdet upp emot 12 älgar per 1000 hektar, men i det västra fjällområdet fanns det bara 2 älgar per 1000 hektar när inventeringen gjordes i december i fjol.

Reporter Tomas Sarri, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".