Många frågor om Hagamannen

Oron för Hagamannen är stor bland Umeås studenter. I går höll polisen ett informationsmöte i ett fullsatt Aula Nordica. För att minska skräcken hos kvinnor uppmanade kriminalinspektör Inga-Lena Jonasson alla män som vistas på stan att tydligt visa sitt ansikte och helst säga högt att de inte är farliga.

- Jag tycker att man kan ta ner luvan och visa vem man är, säga ”hej och jag är inte Hagamannen”. Visar man sig, att man har fredliga avsikter då tror jag att det kan vara lugnande. Att vi börjar prata med varandra, ”hej hej, jag ska gå åt det här hållet”, då tror jag att det kan skapa lite mer trygghet, säger Inga-Lena Jonasson.

Oron kändes i luften och studenternas frågor haglade mot kriminalinspektör Inga-Lena Jonasson.

- Använder han något tillhygge över huvud taget eller är det bara med händerna. Och hur dyker han fram? är frågor som ställs från publiken.

Trettio poliser arbetar nu enbart med att leta efter Hagamannen, men fortfarande har polisen inte en aning om vem det är som har våldtagit eller försökt våldta minst åtta kvinnor i Umeå under nästan åtta års tid.

Studenterna Anna Ekstrand och Johanna Stenberg är inte jätterädda men de är frustrerade över att en man nu förändrar livet för tusentals kvinnor i Umeå.

- Det känns väldigt fel att en person ska kunna påverka en hel stad så mycket som han gjort. Alltså han sätter ju skräck i alla.

- Jag överväger om jag ska gå nu, eller ta bussen hem från stan här vid halv tio-tiden.

Robert Sars går omvägar när han ser en ensam kvinna på natten.

- Jag har ju sett själv att folk har undvikit en, och känner sig jagade.

Vad tänker du då?

- Ja, det är ju hemskt att det ska vara så.

Universitetssjukhuset har redan höjt säkerheten för personalen och Umeå universitet säger nu också att de ska öka bevakningen och förbättra belysningen på campus.

Anna Ekstrand tycker att Umeå behöver fler upplysta områden.

- Jag tror det är jättebra om det blir mer upplyst, för att som det är nu särskilt mellan husen, högre upp mot Ålidhem och Nydala så är det väldigt mörkt.

Reportrar Christer Johansson
och Peter Öberg, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".