Enkelt att bygga trygga utemiljöer

Det går att skapa tryggare offentliga miljöer. Det handlar om att tänka till innan man planerar och bygger, säger kulturgeografen Birgitta Andersson, och tar gång-cykeltunnlar som exempel. Många undviker dem, och riskerar istället att bli påkörda när de genar över vägen ovanför. Skymmande buskage och dålig ljussättning är andra saker att se över.

- Titta på miljöer när man utformar dem, finns de redan där bör man besöka dem på natten. Hur är ljussättningen här? Måste det vara så högt buskage här? Kan man se till att det blir mer fri sikt? Vi har en tendens att göra en ljussättning som innebär att den som går blir strålkastarupplyst och omgivningen svart. Det är ingen trygg lösning. Man kan istället lysa upp omgivningen så man har fri sikt, säger Birgitta Andersson, kulturgeograf och genusvetare vid Lunds Universitet.

En miljö som inte upplevs som trygg är gångtunnlar.

- Forskning visar att framför allt kvinnor men även många män väljer att inte röra sig i gång-cykeltunnel utan istället snabbt gena över vägen där uppe där bilarna kör utan övergångställe utan ljussignaler i rätt hög hastighet. Då kan man säga att den trafiksäkra lösningen får omvänd effekt. Det är faktiskt förmodligen mindre risk att bli överfallen uppe på vägen men betydligt större risk att bli påkörd än om den här gång-cykeltunneln inte funnit, för då hade man haft övergångsställe eller ljussignaler, säger Birgitta Andersson.

Det går att minska otryggheten med enkla medel ett exempel är från tyskland där många företag reservat parkeringsplatser närmast ingången för kvinnor. Det går alltså att skapa tryggare miljöer med ganska enkla medel om beslutsfattare tänker till innan.

- Det handlar om de här miljöerna, att man behöver mer ljus, uppmuntra folk till att vara i rörelse för att människor i rörelse skapar tryggare miljöer, säger Birgitta Andersson kulturgeograf och genusvetare vid Lunds Universitet.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".