Krogmat utan alkohol inte populärt

Skellefteborna vill tydligen dricka alkohol till maten när de går ut och äter middag. Det är i alla fall krogägaren Raja Riaz helt säker på. Han har nu i ett år och sex månader haft sin restaurang utan att servera vare sig öl, vin eller sprit. Nu går det inte längre.

Trots att det går emot hans övertygelse har han ansökt om att få servera alkohol i fortsättningen. Gör nykteristen Raja Riaz inte det, så kanske han måste stänga restaurangen.

- Efter sex sju månader började jag känna att det här går inte. Folk vill ha alkohol, säger han till P4 Västerbotten.

I dag finns det ett 70-tal krogar och restauranger som har tillstånd att servera alkohol. Varje år stänger någon restaurang och en annan öppnar, så antal serveringstillstånd i kommunen brukar ligga någonstans runt 70 stycken.

För tre veckor sedan lämnade Raja Riaz in sin ansökan om att få tillstånd att servera alkohol. Syftet är givetvis att han vill vara kvar som krögare i stan.

- Det går inte utan att servera alkohol, med fyra anställda och ett läge i centrala stan så behövs pengarna.

Muslimer dricker inte alkohol och äter heller inte griskött. Även om Raja Riaz måste ge efter vad gäller spriten, så har han inga planer på att laga mat av griskött.

Reporter Åza Meijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".