Grupphem i Skellefteå mall för hela landet

Nu blir Skellefteå mall för hur grupphem där asylsökande barn som kommer till Sverige utan föräldrar ska bo. Rädda Barnen har påverkat Sveriges Riksdag att fler grupphem ska drivas som grupphemmet Origo i Skellefteå.

Rädda barnen har gjort två rapporter om hur personalen jobbar på grupphemmet Origo. Rapporter som förmodligen påverkat riksdagen som tar beslut om att lämna över ansvaret för grupphemmen på kommunerna i mars.

Idag är det så att Migrationsverket har hand om alla grupphem. En lösning som kritiserats från olika håll tidigare. Migrationsverket har suttit på två stolar, dels stått för omsorgen av barnen och dels haft hand om asylärendet. Det har inneburit problem och röster har höjts från både Sveriges kommuner och landsting, barnombudsmannen och Rädda barnen.  Från om med i juli är det alltså ändring på det.

I Skellefteå finns Grupphemmet Origo som är det första i landet som sköts av kommunen istället för Migrationsverket. Här har personalen och dom boende följts av Monika Brendler-Lindkvist som tycker att det här är rätt modell för barnen.

- det är nätverken som byggs upp runt barnen som har gjort att dom fått en trygghet som behövs säger Brendler-Lindkvist. Det är säkert också av betydelse att kommunen inte är så stor och chansen att du träffar samma personer när du söker hjälp är också bra.

Idag har närmare 50 ungdomar bott på Origo. En av dom är Josef Achtach som idag bor i Stockholm med bästisen från hemlandet Afganistan.

- man kände sig lite trygg på Origo med alla folk runtom mig säger Josef Achtach till P4 västerbotten. Han besökte häromdagen Skellefteå igen och berättade då att han tackar personalen för att dom tjatade på honom att gå till skolan på morgonen.

- det var jobbigt då men idag går jag tvåan på gymnasiet och trivs jättebra. Jag ska bli scentekniker hoppas jag! Stefan Lindberg, föreståndare på grupphemmet Origo ser fram emot att kommunerna får ta över ansvaret: - jag tror dels att det blir bättre utredningar och dels att boendena kan bli bättre när det särskiljs och därför blir det bättre för barnen menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".