Obalans mellan öppen och sluten psykvård

Den psykiatriska vården i länet är under stark press. Tidigare har Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen pekat på brister i vården och problem med överbeläggningar. Nu visar landstingets egen jämförelse med fem andra landsting att psykiatrin i Västerbottens län har många anställda men få vårdplatser och få läkarbesök jämfört med andra landsting.

Arbetsmiljöverket tillsammans med Socialstyrelsen har granskat situationen på den psykiatriska kliniken i både Umeå och Skellefteå. Överbeläggningar och brister i vården är det som har framkommit i de granskningar som gjorts.

Nu visar landstingets egen studie, gjord av två konsulter från Ledningsbolaget AB, att skillnaden mellan öppen och sluten vård är stor mellan landstingen.

I den jämförelse med fem andra landsting som gjorts visar det sig bland annat att länsborna hade näst lägst antal läkarbesök inom psykiatrin och att landstinget hade mest antal anställda inom psykiatrin men tillhörde de landsting med lågt antal vårdplatser.

Mats Brännström, chef för närsjukvården och psykiatrin i länet, säger att det finns anledning att ta till sig flera synpunkter i den studie som har gjorts. Det gäller framförallt balansen mellan öppen och sluten vård. Inriktningen i länet har varit att erbjuda mer av öppen vård men det kan hända att det är för stor obalans, säger Mats Brännström. Arbetet med att se över och förbättra psykiatrin är det som nu ska prioriteras, säger Mats Brännström.

När det gäller Arbetsmiljöverkets tillsyn av hur den psykiatriska vården i Skellefteå fungerar så kommer Arbetsmiljöverket idag, onsdag, att träffa chefen för psykiatrin för att informera sig om vilka åtgärder som har gjorts för att förbättra arbetssituationen för de anställda. Om inte tillräckliga åtgärder har gjorts kommer Arbetsmiljöverket att lägga ett föreläggande om vite, säger Petra Carlbaum vid Arbetsmiljöverket i Umeå.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".