Hårdare regler i Försäkringskassan drabbade kvinnor

Hårdare regler 1993 hos Försäkringskassan är ett skäl till att kvinnors skador inte godkänns som arbetsskador, säger umeprofessor. Och mer forskning behövs om kvinnors sjukdomar.

Det är statsmakternas hårdare lagstiftning som gör att Försäkringskassan inte ger kvinnor samma rätt som männen att få sina sjukdomar godkända och godtagna som arbetsskador. Det säger professorn i Folkhälsovetenskap, Anne Hammarström i Umeå.

I lördags presenterade fackförbundet SIF en sammanställning av uppgifter från Försäkringskassan om att arbetsskador bedömdes väldigt olika i olika delar av landet. I sammanställningen framstod Försäkringskassan i Västerbottens län som en av de hårdaste i sina bedömningar.

En annan allvarlig sida av hur bedömningen av arbetsskador görs är bedömningen av arbetsskador hos kvinnor. De får mer sällan sina skador godkända som arbetsskador.

SIF:s ordförande Mari-Ann Krantz tror att skillnaden beror på att mäns skador kanske är mer erkända och tydliga.

-Man måste se till att se över och förtydliga lagen så att man kan känna sig säker på att alla blir bedömda på ett likvärdigt sätt. Men det behövs mer forskning kring sjukdomar som är kvinnorelaterade, sa hon.

Professor Anne Hammarström ger SIF rätt i att forskningen om kvinnors sjukdomar är eftersatt. Hon är professor i Folkhälsovetenskap och arbetar mycket med genusforskning och forskning kring jämställdhet.

-Det har jag sagt i tjugo års tid. Kvinnors hälsa och sjukdomar bedöms ofta utifrån fördomar och bristande kunskap.

Sjukdomarna skiljer sig ofta i mans- och kvinnodominerade yrken. I Yrken där exempelvis männen får skador i nedre ryggen som syns på röntgen får kvinnorna i sina yrken oftare skador i axlar och övre ryggen som inte syns lika lätt.

Professor Hammarström anser att det också har stor betydelse att den nya hårdare bestämmelsen som Försäkringskassan införde 1993: Att det måste finnas vetenskapliga belägg fört att en viss faktor är skadlig att psykisk eller psykosomatiska skada som regel inte godkänns som arbetsskada.

-De hårdare bestämmelserna hos Försäkringskassan kom ju också som ett rent besparingskrav. Och det påverkade bedömningen av kvinnornas sjukdomar.

Reporter: Tommy Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".