Psykiatrins problem i Skellefteå även kommunens ansvar

Problemen med överbeläggningar på den psykiatriska kliniken vid Skellefteå lasarett är inte bara sjukvårdens ansvar, det säger verksamhetschefen C-G Olofsson som igår träffade Arbetsmiljöverket i Umeå.

För att lösa arbetsmiljöproblemen kommer man ansvariga vid psykiatriska kliniken i Skellefte att utgå ifrån Arbetsmiljöverkets krav. Men problemen med överbeläggningar är hela samhällets ansvar och samarbetet med kommunen måste bli bättre det säger C-G Olofsson.

Flyktingar som ska utvisas och som mår psykiskt dåligt, äldre dementa som väntar på plats på psykogeratriken eller demensboende, personer som är dömda till rättspsykiatrisk vård, patienter som väntar på eget boende i kommunen är några patientgrupper som psykiatriska kliniken får vårda idag.

Här måste sjukvården få hjälp av kommunen det menar C-G Olofsson ”behöver patienten ingen psykiatrisk vård så ska vård och boendet ordnas på annat sätt” det säger C-G Olofsson till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

För att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen och överbeläggningarna vid psykiatriska kliniken i Skellefteå så säger C-G Olofsson att man ska titta på grundbemanningen, antal vårdplatser, lokalfrågan och hot och risk för våld. En ordentlig genomlysning av verksamheten ska alltså göras, det säger C-G Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".