Långdragen planprocess för ekobyn

Det går trögt med den planerade kretsloppsanpassade byn i Sikeå i Robertsfors kommun. De första planerna presenterades för snart 4 år sedan, men fortfarande finns ingen färdig detaljplan.

2001 drog Robertsfors kommun igång projektet Hållbara Robertsfors. Tanken var att etablera Roberstfors som en pilotkommun för hållbar utveckling.

Kommunen har nyligen antagit en plan för hållbar utveckling som ska täcka i princip alla samhällsområden, den är överordnad all annan planering, är direkt kopplad till budgetarbetet, och kan ständigt revideras. Ett slags totalt kretsloppstänkande från miljö till ekonomi.

Ganska tidigt i projektet kom tankarna på en kretsloppsanpassad by som fick arbetsnamnet Må Bra Byn och valet föll på Sikeå. Men ännu finns ingen detaljplan för området.

- Det är klart att man kan tycka att det är långa processer men samtidigt har jag förståelse för att det är så. Man får acceptera att det tar sin tid, säger Torbjörn Lahti, projektledare för Hållbara Robertsfors.

Politikerna har beslutat att tomterna ska vara gratis och idag finns ett 40-tal spekulanter, men ingen färdig detaljplan. Förhoppningen är att de första 8 husen ska börja byggas under nästa år. Den som designat Må Bra-byn i Sikeå är arkitekten Anders Nyquist. Han tycker att det borde vara mycket enklare att stycka av en tomt i Sikeå, om grannarna går med på det och det följer lagar om hälsa och annat borde det inte vara så krångligt.

- Om man villl göra en tilläggsbebyggelse i en befintlig by i Norrland där vi har obegränsat med mark så borde man inte behöva vara så byråkratisk att man ska behöva ha samma planförfaranden som man har i Stockholm när man ska bygga Hammarby sjöstad, säger arkitekten Anders Nyquist.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".