Lex Maria-anmälning om dödsfall

Nu förtydligas instruktionerna för vårdcentral, efter händelsen då en flicka dog efter en brusten blindtarm. Händelsen anmäls nu till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Frågan är om andra rutiner hade kunnat förhindra dödsfallet.

Flickan hade haft ont i magen, kräkts och mått illa, och då pappan kontaktade vårdcentralen fick han rådet att hålla flickan hemma. Rådgivaren trodde på vinterkräksjuka. Den kontakten dokumenterades inte i flickans journal.

Efter fler kontakter följande dagar fick pappan rådet att komma in med flickan för läkarbedöming. Men i bilen på väg, dog hon.

Sedan dess har chefläkaren tillsammans med personalen sett över en del rutiner om rådgivning, bedömning och dokumentation.

En Lex Maria-anmälning måste vårdgivaren göra om en patient kommit till skada, eller utsatts för risker i vården. Syftet är att utröna om riskerna kan minskas med andra rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".