Lesbiska par känner sig kränkta av (kd) politiker

Trots att det sen 2003 finns en lag som säger att homosexuella kan prövas som adoptivföräldrar så vill Helen Edlund, kristdemokratisk ledamot i socialnämnden i Umeå, inte godkänna närstående-adoptioner där båda föräldrarna är av samma kön.

Detta har nu lett till att två par i Umeå anmält Helen Edlund till HomO - ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Enligt Homo är fallet svårbedömt eftersom socialnämndens beslut inte var negativa, adoptionerna i båda dom fall som anmälts till HomO har godkänts, men däremot skulle paren kunna anses ha blivit kränkta av Helen Edlunds reservationer. En sådan kränkning kan leda till att Homo kräver Umeå kommun på skadestånd. Homos beslut i frågan kommer om några veckor.

Det Homo nu ska ta ställning till är om Helen Edlund får göra sådana uttalanden som hon gjort i samband med att socialnämnden i Umeå behandlar adoptionsfrågor. Socialnämnden räknas i det här fallet som en myndighet, och myndighetsutövande är att besluta efter dom lagar och regler som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".