Missad cancertumör hos kvinna

En kvinna uppsökte sjukvården p g a en misstänkt knöl i bröstet. Det hann gå nästan ett år innan sjukvården konstaterade att det var en elakartad cancer.  På mammografienheten ifrågasätts om kvinnans bröstcancer kunde ha upptäckts tidigare. Därför anmäler nu chefläkaren ärendet till Socialstyrelsen enligt lagen om Lex Maria.

Det är i april 2004 som kvinnan känner knölar i sitt vänstra bröst och får genomgå en mammografiundersökning. Mammografisvaret är normalt, inget tecken på maligna knölar kan ses på bilderna. Patienten uppsöker läkare på nytt efter ett år. En ny mammografi görs i september 2005.

Då konstateras en elakartad bröstcancer. Patienten opereras ca tre veckor efter beskedet. Kvinnan säger sig själv ha upplevt stor oro, sömnlöshet och mycket lidande under tiden och frågar sig själv om hon burit på cancern under en längre tid?

Från sjukvårdens sida ifrågasätter man om cancern inte borde ha kunnat upptäckas i ett tidigare skede och chefläkaren anmäler därför händelsen till Socialstyrelsen för utredning.

Lex Maria är en lag som innebär vissa skyldigheter för landstinget som vårdgivare. Om en patient i hälso- och sjukvården drabbas av eller riskerar allvarlig skada eller sjukdom ska detta anmälas till Socialstyrelsen.

Syftet med lagen är att garantera säker vård och god kvalitet. Ett sätt att stärka vården är att lära av de misstag som görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".