Kiss- och bajspellets till rosorna

Nu ska innehållet i toaletten kunna spridas i rabatter och på gräsmattor. I dag invigde biträdande miljöminister Lena Sommestad om och tillbyggnationen av Umeås reningsverk på Ön.
Tanken är nu att att umebornas nedspolade kiss och bajs ska bli gödsel till trädgårdar, skog och på jordbruksmark. Umeås kommunalråd Lennart Holmlund han har redan provat i sin egen trädgård. - Jag har gödslat mina buskar och träd i stugan och fungerade alldeles alldeles utmärkt, säger han. Tidigare blev slammet från Umeå trädgårdsjord i en fabrik, men nu torkats det upp och formats till behändigt pellets och blir då attraktivare att använda. Det är ny teknik från Schweiz som nu för första gången finns i Sverige. Den kan i mycket jämföras med den biogasanläggning som planeras i Skellefteå på Tuvan. 80 miljoner har det kostat och gör Umeå till den hittills enda kommun i Sverige som uppfyller de miljökrav som gäller från 2005. Då kommer nya hårdare lagar om hur avloppsslam ska tas omhand. - Det här är en bra sak för miljön och det är bra också ekonomiskt, säger Tomas Hedlund VD för UMEVA, det kommunala bolag som har hand om Umeå kommuns vatten och avfall. - Umeborna skulle få hämta det här, det de har skickat hit, för att använda till sina gräsmattor och träd och buskar, säger Umeås socialdemokratiska kommunalråd Lennart Holmlund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".