Ärftlig bröstcancer ökar risken för ytterligare cancer

Kvinnor som fått ärftlig bröstcancer i ett bröst löper nästan sex gånger så stor risk som andra att drabbas av cancer även i det andra bröstet. Det här visar en svensk studie om ärftlig bröstcancer på 120 släkter i Norrland.

- Kvinnor som haft ärftlig bröstcancer och är under 50 år bör diskutera med sin läkare om det andra bröstet ska opereras bort i förebyggande syfte eller om de ska äta hormonmedicin, säger Henrik Grönberg, professor vid Karolinska institutet, till TT.

Grönberg har nyligen avslutat en studie om ärftlig bröstcancer på 120 släkter i Norrland. 204 kvinnor med enkelsidig bröstcancer ingick i forskningen som publiceras i veckan nummer av tidskriften Cancer.

Mellan fem och tio procent av all bröstcancer anses vara ärftlig. Bland denna är två gener som orsakar sjukdomen identifierade, dessa står för omkring 20 procent av den ärftliga bröstcancern. Grönbergs forskning är fokuserad på de övriga 80 procenten.

- Vi visste ändå att den var ärftlig eftersom vi gjort familjeutredningar. Den cancersjuka hade minst tre kvinnor i den nära släkten som insjuknat, berättar han.

Grönberg fann att dessa kvinnor löpte nära sex gånger så hög risk att drabbas av bröstcancer även i det andra bröstet som befolkningen i stort. Störst risk löpte kvinnor som var under 50 år när de fick sin första cancer - nämligen 40 procents sannolikhet att drabbas inom 15 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".