Nu ska miljön i Umeås skolor undersökas

Förra året inspekterades inomhusmiljön i Umeås alla 69 förskolor. Nu är det dags att inspektera alla 63 skolor i kommunen. Det arbetet inleds idag (måndag) och kommer att ta ungefär ett år.

Vid inspektionen av förskolorna fann man bland annat smutsiga ventilationsdon för till- och från-luft, och buller från ventilationsanläggningar.

Karin Persson som är en av miljöinspektörerna i Umeå kommun tror att man även denna gången kommer att hitta en hel del som måste åtgärdas.

Idag när inspektionen inleds är det Överboda skola och skolan i Brännland som får besök av en miljöinspektör från kommunen.

Vid inspektionen av förskolorna i kommunen förra året påpekade inspektörerna att en del utrymmen var för små i förhållande till antalet barn. Man pekade också på buller som kan dämpas med tassar under stolar, vaxdukar och takplattor som absorberar ljudet. Annat man påpekade var felplacerade apparater som kopiatorer, torkskåp och datorer. Dessutom upptäcktes att det inte alltid var tillräckligt hygieniskt där man byter blöjor osv.

Nu blir det nya aspekter att ta ställning till: hur är det med avfallet i kemisalarna eller bullret i gymnastiksalarna? Och miljöinspektör Karin Persson är speciellt intresserad av hur blir det när skolan också fungerar som fritids:

-Man har hört att det är 70-80 inskrivna. Man funderar vart de är någonstans. Hur länge de är där, och vilka rum de utnyttjar? Skolan är ju gjord för att vara skola och nu är det både förskola och fritids. Just det är jag personligen mycket intresserad av, säger Karin Persson.

Enligt miljöbalken från 1999 ska samtliga verksamheter ha en egenkontroll - för skolans del innebär att rektorn är skyldig att dokumentera inomhusmiljön varje år, skriftligt. Men den informationen har skolorna inte fått ännu, säger Karin Persson. Det kommer de att få i samband med inspektionen.

Reporter Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".