Gott betyg till Renforsskolan

Renforsskolan i Vindeln får högt betyg när forskare undersökt arbetsmiljön i 5 skolor i landet. Trivseln har också blivit bättre, sedan det stormiga 90-talet.

Luft, värme, buller, skolmat, trivsel och skolgård var några av de saker som jämförts av Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Örebro.

Det var efter kontakt med Arbetsmiljöverket förra året som det beslutades för att skolan måste arbeta för att förbättra miljön. Exempelvis har delar av skolan nu fått ny ventilationsanläggning.

Men skolan har också arbetat för att få en bättre trivsel. Alf Nilsson är rektor sen två år på skolan och han säger att idag är en trygg stämning och att ”vi och dom” inte finns mellan elever och lärare.

- Att personalrummen inte används, att ingen går dit, det visar att man faktiskt kan vila och få en lugn stund utan att gå ifrån eleverna.

Men visst har han också hört historier om när 200 högstadielever från Renforsskolan stormade kommunhuset i protest mot neddragningar, elever som stängdes av från undervisningen och skadegörelse på skolan

- Jag tror att den fällan man gick i då var att det blev ”vi och dom”, att nu ska vi personalen minsann se till att få ordning på de där eleverna. Det där är ett krig som man aldrig kan vinna, säger Alf Nilsson, rektor på Renforsskolan.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".