900 flyktingar till länet i år

Fler asylsökande ska få uppehållstillstånd i år, och nu söker Integrationsverket kommuner som vill ta emot dem. Integrationsverket har räknat på invånarantal, tillgång på arbete och bostäder och kommit fram till att Västerbotten borde kunna ta emot 900 flyktingar.

Den tillfälliga asyllagen som trädde ikraft i slutet av förra året gör att betydligt fler asylsökande kommer att få uppehållstillstånd under 2006 än under 2005. Integrationsverket tror att behovet kan bli drygt 26 000 platser vilket är 3 gånger så många som under 2005.

Ansvaret delas, och är valfritt

Tanken är att kommunerna ska dela på ansvaret, och Integrationsverket har använt en fördelningsmosdell som bygger på kommunernas invånarantal, och tillgång på arbete och bostäder. De kommuner som då tilldelas fler än 30 platser har fått en förfrågan från Integrationsverket och i Västerbotten handlar det om 9 kommuner som tillsammans bör kunna ta emot drygt 900 flyktingar. Av det föreslås Umeå och Skellefteå stå för närmare 600 platser.

Varje kommun får en schablonersättning på en halv miljon kronor, och dessutom mellan 100 och 160 000 per person. Det här är inget krav utan kommunerna kan tacka nej. Enligt den här fördelningen så borde till exempel Lycksele kunna emot 54 flyktingar, men har redan tidigare beslutat att kommunen inte har råd. Malå, Bjurholm och Storuman till hör dem som inte fått någon förfrågan, men kan ändå vara aktuella att få platser, det säger Anders Martinsson från Integrationsverket.

- Har man förutsättningar fast man inte kommer upp till 30 i fördelningstalet så är vi ju glada för det.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".