Skellefteå vill bli "Årets stadskärna"

I maj utses ”Årets stadskärna” av organisationen Svenska stadstkärnor. Skellefteås stadsföreningar söker utmärkelsen i konkurrens med Västerås och Skara.

”Årets stadskärna” är en titel som Västerås och Skara är ute efter i år. Det är Skellefteå också.

Bolaget Skellefteå Erbjuder som ägs av två föreningar, Centrumgruppen och Fastighetsägarna, har skickat in ansökan till organisationen Svenska Stadskärnor. Det är positiva siffror som ska visas upp för att en stad ska ha en chans att få titeln. Juryn tittar även på samarbete och att staden har en helhetssyn.

Det är här Skellefteå hoppas plocka poäng. För aldrig tidigare var det möjligt för stans handlare att samarbeta. Nu ser Tomas Lindgren i ”Skellefteå erbjuder” en förändring. Alla har fokus på att få folk till Skellefteå. Sedan får det bli konkurrens om kunderna när dom väl är på plats.

- Det var inte möjligt för fem år sen, säger Lindgren till P4 Västerbotten.

Skellefteå kommun är också med i arbetet. Hittills har Skellefteå Erbjuder fått 650 000 kronor under tre år för att vända det så kallade handelsindexet. Det ligger på + 6% i riket och i Skellefteå har handelsindex ökat med 12% under ett år. Det är Jens Wikström (s), politiker och styrelseledamot i Skellefteå Erbjuder, väldigt glad över:

- Vi har ju jobbat hårt för att få skellefteborna att handla hemma. Nu får vi gå vidare, säger han.

Lena Wikman som flyttade till Skellefteå för sex år sen tycker sig se en förändring i attityden bland skellefteborna. Hon tror att det är dags att få en kvitto på det positiva tänkandet nu:

- Vi har inga tomma lokaler i Citykompaniet idag och jag tror att det är dags nu, efter tre års samarbete, att få en bekräftelse på att vi jobbat hårt allihopa, säger Lena Wikman till P4 västerbotten.

Jeanette Berggren som sitter i juryn för organisationen Svenska stadskärnor ska nu resa till tre av de tiotalet städer som brukar söka varje år.

- Vi väljer ut tre städer och kontrollerar att ansökan stämmer överens med verkligheten.

Centrumledaren i Skellefteå Annika Simonsson håller tummarna hårt och är försiktigt optimistisk

- Det är många bra städer som söker, så jag skulle vara glad om vi kom bland de tre som får besök av gruppen från juryn, säger Simonsson.

Vinnaren av ”Årets stadskärna” 2006 utses i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".