Uranletandet i länet ökar

Internationella investerare satsar pengar på framtida urangruvor i Västerbotten och Jämtland.

Det australisk-kanadensiska bolaget Mawson Resources tänker storsatsa på att leta uran i Sverige. De senaste månaderna har värdet på bolagets aktier tredubblats.

Och särskilt satsningen på uranprospektering i Sverige har spelat in, enligt styrelseordföranden Michael Hudson:

- Det har bara varit känt några månader vad vi har i bolaget, speciellt urantillgångarna. Det är mycket spännande, säger Michael Hudson i en intervju som företaget lagt ut på sin hemsida.

Mawson Resources vill sprida nyheten om de i sitt tycke fantastiska svenska urantillgångarna som man inmutat och fått undersökningstillstånd för.

Fyndigheten i Tåsjö på gränsen mellan Strömsunds och Dorotea kommuner, och Dubblon i Sorsele är stora uranfyndigheter.

Fyndigheterna undersöktes av svenska staten för tjugotals år sedan. Men kärnkraftmotståndet gjorde det politiskt omöjligt att öppna urangruvor i Sverige. Det vet Mawson Resources, men tror att de svenska politikerna kommer att ändra sig.

Världens energibehov ökar och det har redan öppnat för nya kärnkraftsatsningar i flera länder. Sverige sitter enligt vissa beräkningar på 15 procent av jordens urantillgångar.

Även om det kommer att ta tid har tron på svenska urangruvor fått Mawson Resources att växa så det knakar och eftersom bolaget har tillstånd att provborra efter uran i Sverige tänker de börja göra det om någon månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".