Krisberedskapen svag i länet

Beredskapen för att klara el- och strömförsörjningen i Västerbottens län fungerar inte, anser Länsstyrelsen.

En risk och sårbarhetsanalys har gjorts av länstyrelsen för att bättre samordna hjälp vid svåra händelser i länet.

En risk och sårbarhetsanalys görs i alla län och skickas sedan till regeringen. Länsstyrelsen konstaterar att i vårt län att det behövs en snabbare och bättre el och teleförsörjning när tele- och elnätet slås ut, säger Christer Papmehl, handläggare i krisberedningsfrågor vid Länsstyrelsen, till P4 Västerbotten.

Det är naturkatastrofer snarare än terrorhot som länsstyrelsen tror kan hända i länet. Det finns exempel och erfarenhet redan nu.

Det gäller de stora översvämningar som länet drabbats av vid flera tillfällen i samband med vårfloden. Svåra oväder, stormar på vintern som ger längre strömavbott finns också med i analysen, senast i länet drabbades inlandet och fjällen i mitten av januari av ett längre strömavbrott.

- När telefonerna och strömmen inte fungerar då bör det finnas reservkraft för de som drabbas hårdast, de som bor på äldreboenden. Det är där man bör börja med att ordna reservkraft, säger Christer Papmel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".