Rätt till renbete i hela länet

Renar har rätt till bete i hela Västerbottens län. Det kommer gränsdragningskommissionen fram till i sin utredning som presenteras idag. Medling istället för domstol förespråkas för att lösa eventuella tvister.

- Den slutsatsen har vi kommit till, och det vet jag att det är en slutsats som inte delas av markägarna men jag har tyckt att det har funnits tillräckliga bevis för det, säger utredaren Jan Alvå.

Utredningen har pågått i 4 år och Jan Alvå, som är domare, är av regeringen utsedd till enmansutredare för ”Samernas Sedvanemarker”.

Jan Alvå säger att han inte kommer med någon helhetslösning i konflikten mellan samebyarna och markägarna. Jan Alvå har i sin utredning inte direkt berört områden som redan gått till domstol, för Västerbotten gäller detta Nordmalingsområdet och Burehalvön, söder om Skellefteå. På direkt fråga om han kommit fram till att samebyarna har renbetesrätt i hela Västerbotten är svaret JA.

- Vi har gjort uttalanden om hur lagen ska tolkas som visserligen inte är bindande men som kanske ändå kan läggas till grund i domstolarnas bedömning. Sedan har vi också ett förslag, nämligen att man borde lösa sådana här konflikter på ett annat sätt än genom domstolar i första hand. Man skulle försöka komma till överenskommelser genom medling, och vi föreslår att staten borde inrätta ett medlingsinstitut, säger Jan Alvå.

Utredningen har också haft i uppdrag av regeringen att undersöka om FN:s ILO-konvention nr 169 - att göra samer till urbefolkning - kan och borde erkännas av Sverige och där är också svaret JA.

- Men det kräver kanske att samerna uppe i fjälltrakterna tillerkänns äganderätt i vissa markområden, säger utredaren Jan Alvå till P4 Västerbotten.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".