Markägare missnöjda, renägare ser seger

Markägare inte nöjda, med gränsdragningskommissionens slutsatser, de menar att renarna har endast rätt att beta vid en liten del av kusten. Renägare ser den statliga utredningen om vinterbete som en seger.

I dag presenterade domare Jan Alvå den statliga utredningen om vinterbete för jordbruks och sameminister Ann-Kristin Nykvist.

Solveig Larsson vid LRF och markägarnas representant i gränsdragningskommissionen är inte nöjd. Hon anser att markägarna kan styrka att samebyarna har sedvanerätt till vinterbete endast vid Byske och därefter in mot inlandet i länet.

Men från renägarhåll ser man utredningen som en seger.

- Efter över hundra år har vi äntligen fått rätt till vinterbete och kunnat bevisa det, säger Elisabet Israelsson i Svenska Samernas Riksförbund som representerade rennäringen i kommissionen.

Vinterbetet är viktigt för samebyarna, det är en fråga om att överleva, säger Elisabet Israelsson.

Utredningen föreslår också att ett statligt medlingsinstitut inrättas, konflikter mellan renägare och markägare ska inte lösas i domstol utan genom medling.

Detta är både Elisabet Israelsson och Solveig Larsson rörande ense kring, men deras åsikter går isär när det gäller om det nu blir fredligare i skogen.

Elisabet Israelsson säger att hon hoppas att det nu blir lugn och ro och att markägare respekterar samebyarnas vinterbete.

Solveig Larsson tror däremot att oron bland markägare kan öka.

I utredningen av domare Jan Alvå föreslås nya renbetesmarker som idag inte används till renbete.

- Det kommer att skapa stor oro och inte bidra till en lugnare stämning, säger Solveig Larsson LRF till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".