Nej till uranbrytning från gruvministern

Uranbrytning kommer inte att tillåtas om jag är ansvarig minister, säger Ulrika Messing vid gruvkonferens i Lycksele. Ett kanadensiskt-australiensiskt företag undersöker uranfyndigheter i Västerbottens och Jämtlands län.

Svenska regeringen säger blankt nej till uranbrytning i Sverige. Det är gruvministern Ulrika Messings besked.

Som P4 Västerbotten berättade igår hoppas bolaget Mawson Resources på en politisk omsvängning till urangruvor i Sverige. Företaget undersöker uranfyndigheter i Västerbotten. Men Ulrika Messing, minister med ansvar för gruvnäringen, säger att det är inte aktuellt och att hon aldrig kommer att medverka till urangruvor i Sverige.

Uranfrågan väcktes på den gruvkonferens som pågår i veckan i Lycksele. Företrädare för gruvindustrin tyckte att det fanns ett moraliskt problem i att hälften av Sveriges elenergi kommer från kärnkraft men att vi samtidigt ska köpa allt uran utifrån.

Ulrika Messing däremot är övertygad om att kärnkraften kommer att försvinna och det skulle gå stick i stäv med energipolitiken att starta urangruvor som kanske kommer igång när kärnkraftverken i Sverige stängts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".