Fler platser behövs på psyket i Umeå

Något fler vårdplatser och att anställa fler skötare är något av det som psykiatriska kliniken vid universitetsjukhuset har gjort för att förbättra den psykiatriska vården som kritiserats för överbeläggningar och brister. Enligt nya klinikchefen räcker vårdplatserna inte till för behoven.

Senast 1 mars ska psykiatrin svara Socialstyrelsen på vad man tänker göra för att minska de stora överbeläggningar som har varit och bristen på bland annat dokumentation av avvikelser.

Christina Wennberg-Granberg, som är ny verksamhetschef, säger att den öppna vården inte klarar av de ökade behov som finns av psykiatrisk vård. Allt fler unga söker sig till psykiatrin och vårdbehovet är så stort att det många gånger krävs att patienten får ligga inne.

Enligt Christina Wennberg-Granberg har nedskärningarna varit för stora inom psykiatrin.

Patienter ska inte blandas

Det som psykiatrin också har gjort för att förbättra vården och ge en god och säker vård är att inte blanda patienter hur som helst.

Tidigare har patienter med missbruksproblem och unga kvinnor med självskadebeteende vårdats på avdelning 1. Något som nu ska förändras det säger Christina Wennberg-Granberg, till P4 Västerbotten.

Bättre samarbete

Det som också måste bli bättre är samarbetet mellan psykiatrin och Umeå kommun så att klinikfärdiga patienter får plats i ett bra boende.

Idag ligger patienter kvar för länge på vårdfavdelningar och väntar på en plats i ett boende.

Under våren ska även ledningen för psykiatriska kliniken på NUS informera landstingspolitikerna om de svårigheter och problem som psykiatrin har, det säger Christina Wennberg-Granberg.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".